Banner 980x90

Iesaistoties starptautiskā akcijā, Gūtmaņalu izgaismo zaļā krāsā

Iezīmējot Siguldu kā tūrisma galamērķi un īpašu vietu pasaules kartē, šogad līdz 17. martam no plkst. 18.00 līdz 23.00 Gūtmaņala tiek izgaismota zaļā krāsā. Iesaistoties starptautiskā "Global greening" projektā un atzīmējot īru nacionālos svētkus, Svētā Patrika dienu, Siguldas novada pašvaldība pievienojusies izgaismošanas iniciatīvai, kurā ik gadu piedalās turpat 300 pasaules slaveni vēsturiski objekti un ikoniskas vietas vairāk nekā 40 valstīs.

"Global greening" iniciatīva notiek jau 11 gadus, un Sigulda tajā piedalās pirmo reizi līdz ar "Douzelage" sadraudzības pilsētām. Tā ir organizācija, kurā apvienojušās 28 skaistas Eiropas mazpilsētas – pa vienai no katras Eiropas Savienības dalībvalsts, tostarp Latvijas – Siguldas novads. Un tieši "Douzelage" uzaicināja Siguldu piedalīties šajā vispasaules akcijā, savukārt aktivitātes Latvijā notiek sadarbībā ar Īrijas vēstniecību Latvijā un organizāciju "Tourism Ireland".

Gūtmaņala kā izgaismošanas objekts izvēlēts, jo tā ir unikāla, plašākā un augstākā Latvijas un visas Baltijas ala jeb, precīzāk sakot, grota. Alas garums ir 18,8 metri, platums 12 metri un maksimālais griestu augstums sasniedz 10 metrus. Gūtmaņala izveidojusies Gaujas svītas dzeltenīgi sarkano smilšakmeņu klintī, tās veidošanās ir Gaujas straumes un pazemes avota vairāku gadu tūkstošu darbības rezultāts. Tas ir viens no tūristu apmeklētākajiem objektiem Siguldas novadā.

Siguldas novada pašvaldība alas izgaismošanu ir saskaņojusi ar Dabas aizsardzības pārvaldi, kas sniegusi atzinumu, ka šī ala nav sikspārņu ziemošanas vieta, tādējādi nekāds apdraudējums dabai netiks nodarīts. Gūtmaņalu un tai apkārt esošo teritoriju izgaismo 25 LED gaismu lukturi. Zaļo toņu nianses atkarīgas no virsmas, uz kuras gaisma tiek projicēta, tādējādi radot dažādas zaļā toņa nianses.

"Global greening" iniciatīva aizsākta, lai godinātu nacionālos svētkus Īrijā, kad ik gadu 17. martā Īrijā ar lielu vērienu tiek svinēta Svētā Patrika diena. Šajā dienā visā valstī ar krāšņām parādēm, svētku koncertiem un pat svētku salūtu tiek godināts Īrijas aizbildnis Svētais Patriks. Lai gan šo svētku pirmsākumi meklējami Īrijā un tie ir reliģiski svētki, Svētā Patrika dienu ar krāšņām parādēm un jautrām izdarībām svin arī citviet pasaulē – Amerikas Savienotajās Valstīs, Kanādā, Austrālijā, Vācijā un citur.

Neatņemama Svētā Patrika dienas tradīcija ir piedalīšanās parādēs. Šajā dienā ielās iziet tūkstošiem zaļās drēbēs ģērbtu īru rudās parūkās un zaļās cepurēs, lai ar vērienu nosvinētu savus nacionālos svētkus.

Siguldas novada pašvaldība atgādina – dodoties aplūkot izgaismoto Gūtmaņalu, nepulcēties, ievērot distancēšanos un citus valstī noteiktos ierobežojumus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)