Banner 980x90

Grunts attīrīšanas ar elektrokinēzi eksperimenta rezultāti Valmierā būs zināmi maija beigās

Rīga, 7.marts, LETA. Kopš oktobra Valmieras bijušajā mazuta saimniecībā Dzelzceļa ielā 9 notiek grunts eksperimentālā attīrīšana jeb sanācija ar inovatīvo un ilgtspējīgo elektrokinēzes metodi, un rezultāti varētu būt zināmi maija beigās, aģentūru LETA informēja Valmieras pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā Līga Bieziņa.

Pilotteritorijā Valmierā ir izdarīti astoņi urbumi, pa kuriem tiek ievadīta strāva, kā arī slāpekli saturošas barības vielas. Tām strāvas iedarbības rezultātā būtu jāaktivizē mazuta piesārņojumu saēdošo baktēriju darbība. Divi grunts paraugu ņemšanas urbumi ir izveidoti ārpus metodes izmēģinājuma pilotteritorijas. Grunts paraugi četros dažādos grunts dziļuma līmeņos tika noņemti urbumos gan eksperimenta pilotteritorijā, gan ārpus tās.

Analizējot rezultātus, grunts paraugos esošā piesārņojuma koncentrācija tiks salīdzināta. Tādējādi tiks iegūta informācija par veiktā eksperimenta ietekmi uz gruntī esošo mazuta piesārņojumu. Janvārī projekta pilotteritorijā tika veikta otrā grunts paraugu ņemšana, lai noteiktu grunts sanācijas metodes pielietojamību un efektivitāti Valmieras teritorijā.

Eksperiments noslēgsies aprīlī, kad trešo reizi tiks ņemti un analizēti pilotteritorijas grunts paraugi. Arī šie rezultāti tiks savstarpēji salīdzināti. Taču pašlaik publiskojamo datu par eksperimentu vēl nav, un rezultāti varētu būt zināmi maijā, skaidroja Bieziņa.

Helsinku Universitātes pētnieki, kas izstrādājuši metodi, secinājuši, ka pilnvērtīgai ar mazutu piesārņotās grunts attīrīšanai ar elektrokinēzes metodi būtu nepieciešams vairāk laika. Taču arī Valmierā paredzētie metodes izmēģināšanas seši mēneši būs pietiekams laiks, lai izdarītu secinājumus par metodes pielietojamību. Ja metode būs efektīva, sanācijas nozares uzņēmumi varēs izvērtēt metodes izmantojamību komerciālos nolūkos.

Pašvaldībā uzsver, ka ieeja projekta pilotteritorijā ir aizliegta, jo atrašanās eksperimenta zonā un pieskaršanās iekārtām var būt bīstama dzīvībai. Eksperimentālās attīrīšanas laikā teritorija tiek apsargāta.

Jau vēstīts, ka elektrokinēzes metode gruntī veicina mazutu noārdošu baktēriju kustību, vairošanos un aktivizēšanos. Metodi izstrādājuši Helsinku Universitātes zinātnieki, un tā veiksmīgi pielietota Zviedrijā. Valmierā atrastajam mazutam ir molekulāras atšķirības, tādēļ eksperimentālās attīrīšanas laikā tiks pārbaudīta metodes efektivitāte šī tipa naftas produktiem.

Atbilstoši iepirkuma rezultātiem eksperimentālo grunts sanāciju bijušās mazuta saimniecības teritorijā nodrošina SIA "Vides konsultāciju birojs". Tāpat uzņēmuma un Valmieras pilsētas pašvaldības uzdevums būs saprast, cik maksā viens kubikmetrs attīrītās grunts.

Ja metode izrādīsies sekmīga, pilsētas pašvaldība varēs domāt par tālāku šīs teritorijas sakārtošanu. Perspektīvā tiek plānots šo gandrīz četrus hektārus lielo SIA "Valmieras siltums" bijušo mazuta saimniecības teritoriju nodot uzņēmējdarbības attīstībai.

Bijušās mazuta saimniecības teritorijas izpēte un teritorijas eksperimentālā attīrīšana tiek organizēta projektā "Inovatīva ilgtspējīga attīrīšana" (INSURE). Projekts tiek īstenots Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmā 2014.-2020.gadam. Kopējās projekta izmaksas Valmieras pilsētas pašvaldības aktivitātēm ir 130 000 eiro, tai skaitā Valmieras pilsētas pašvaldības līdzfinansējums - 13 000 eiro apmērā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)