Banner 980x90

Eksperts: Investīciju un cilvēkkapitāla piesaistē Latvijas problēma ir Rīga

Rīga, 16.febr., LETA. Rīga ir galvenā problēma, kas traucē Latvijai veiksmīgi piesaistīt investīcijas un cilvēkkapitālu, Latvijas Universitātes (LU) forumā "Latvijas attīstības ārējie faktori" sacīja korporatīvo finanšu uzņēmuma "Prudentia" partneris Ģirts Rungainis.

Viņš vērsa uzmanību, ka pilsētai, lai tā veiksmīgi piesaistītu investīcijas un cilvēkkapitālu, jābūt tādai, kāda šobrīd Rīga nav. Piemēram, Rīga šobrīd ir politiskā "pretfāzē" ar valsti un tā vienkārši nav pievilcīga, uzskata Rungainis. Viņš uzskaitīja vairākus mērķus, kas Rīgai būtu jāsasniedz, lai kļūtu par pievilcīgu pilsētu.

"Ir jābūt mērķim Rīgai būt vienai no desmit pilsētām, kur ir labākie dzīvošanas apstākļi. Rīgai jābūt arī "Top10" "gourmet" galamērķim, vienam no "Top10" Eiropas izglītības centriem, lai piesaistītu jaunus un izglītotus cilvēkus, nevis pabalstu meklētājus. Tāpat "Top10" kultūras galamērķim. Svarīgi, lai lidosta "Rīga" iekļūst 40 Eiropas lielāko lidostu vidū. Ja būs spēcīga lidosta, Rīga attīstīsies un veidosies," pārliecināts Rungainis.

Eksperts atzīmēja, ka attīstība Latvijā var notikt tieši Rīgas aglomerācijā, taču Latvijas galvaspilsētā ir jāuzlabo dzīves kvalitāte un dzīves ērtība, kas ir galvenais, ko vēlas šeit dzīvojošie un atbraukušie. "Justies droši, lai ir pieejamas viesnīcas un dzīvojamo platību atbilstoša kvalitāte un cena, ir būtisks priekšnoteikums. Jābūt arī vietām, kur labi un lēti paēst, kā arī tolerantai sabiedrībai," skaidroja Rungainis.

"Prudentia" partneris aicināja foruma dalībniekus apzināties, ka uz pasaules investīciju kartes Latvija būtībā nepastāv un Eiropa Latviju uztver kā pilsētvalsti. "Šī iemesla dēļ nākotnē jāaizmirst sapņi par daudzu simtu miljonu investīcijām šajā tirgū, bet tā vietā jāsniedzas tik tālu, cik tālu sniedzas Latvijas reālās iespējas," kritisks vija Rungainis.

"Lielākoties mums jārēķinās ar pašu uzkrājumiem un pašu naudu, vai naudu mums tuvākajā reģionā, nevis jārēķinās ar ASV naudu. Mums jābūt un jākļūst pievilcīgiem, drīzāk proaktīvi pievilcīgiem, proti, jāpadara šī vieta laba un interesanta, kurā arī pašiem gribas palikt," piebilda Rungainis.

Forums "Latvijas attīstības ārējie faktori" ir foruma cikla "Latvijas formula 2050. Attīstības scenāriji" otrais pasākums. Foruma mērķis ir noteikt galvenos Latvijas attīstību ietekmējošos faktorus nākamajās desmitgadēs, īpašu uzmanību pievēršot ģeopolitikai, investīciju un resursu plūsmai, tehnoloģijām un reģionālajai līderībai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)