Banner 980x90

Atrasta Daliņa stadiona vēsturiskā kapsula

Daugavpils, 4.apr., LETA. Sākot darbus pie Jāņa Daliņa stadiona pārbūves un vieglatlētikas manēžas būvniecības Valmierā, atrasta stadiona tribīņu/vecās vieglatlētikas manēžas sienā iemūrētā vēsturiskā kapsula ar vēstījumu nākamām paaudzēm, aģentūru LETA informēja Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Laura Moča.

Kapsula stadionā atradusies kopš 1993.gada, kad tapa esošā stadiona tribīņu ēka.

Simboliski noslēdzot vienu un aizsākot nākamo Daliņa stadiona attīstības posmu, vēsturisko kapsulu atvēra Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks, klātesot vairākiem cilvēkiem, kuri piedalījušies kapsulas iemūrēšanā 1993.gadā, Vidzemes Olimpiskā centra, Valmieras Bērnu sporta skolas, Valmieras muzeja un pašvaldības, kā arī būvnieku - piegādātāju apvienības "Lemminkainen" - pārstāvjiem.

"Esam liela, Valmierai un visai Latvijai ļoti nozīmīga projekta sākumposmā. Dodot jaunu elpu Jāņa Daliņa stadionam, vienlaikus saglabājam šai vietai tik raksturīgo sportisko garu un enerģiju. Daliņa mērķtiecība un cīņas spars noteikti saglabāsies un iemājos arī jaunajā vieglatlētikas manēžā, kas taps līdzās pārbūvētajam stadionam un būs viena no modernākajām sporta būvēm Latvijā," norādīja Baiks.

Kapsulā vēstures liecības glabāja daudz dažādi dokumenti no tolaik pieņemtajiem nozīmīgajiem lēmumiem pilsētas sporta dzīvē. Kapsulā atradās medaļas un piemiņas zīmes, skrējiensoļojuma Rīga - Valmiera dalībnieku numuri, dažādi plakāti, tā laika preses izdevumi, dažādas fotogrāfijas, nauda, arī fragments no senā stadiona seguma un citi materiāli.

Kā pastāstīja Valmieras muzeja Vēstures nodaļas vadītāja Ingrīda Zīriņa, vajadzība pēc moderna sporta stadiona, pateicoties soļotāja Daliņa panākumiem, valmieriešiem radusies jau pagājušā gadsimta 20.gados, taču līdz ieceres realizācijai nonākt izdevās tikai 1935.gadā. Tad, pateicoties valmieriešu atbalstam, ziedojumiem un iesaistei, tapa un 1938.gada 31.jūlijā tika atklāts Daliņa stadions. Savukārt 1993.gadā stadions piedzīvoja vērienīgu pārbūvi.

Pēc pasākuma kapsulas saturs tika nodots Valmieras muzejam, un to būs iespējams apskatīt ikvienam interesentam.

Kā iepriekš informēts, projekta gaitā plānota esošā stadiona pārbūve, jaunas vieglatlētikas manēžas celtniecība, kā arī vides labiekārtošana. Vieglatlētikas stadionu plānots pārbūvēt, saglabājot sprinta taisni esošajā vietā, savukārt 400 metru skrejceļam mainot ārējo konfigurāciju. Skrejceļam paredzēti astoņi celiņi pa perimetru un deviņi celiņi taisnē. Paplašinot stadionu, tā centrā tiks izbūvēts Starptautiskās futbola federāciju asociācijas (FIFA) noteikumiem atbilstošs futbola laukums, kā arī divi lēkšanas sektori. Futbola stadionam paredzēts dabīgais zāliens, un tā galos tiks veidoti lodes grūšanas, augstlēkšanas, vesera, diska un šķēpa mešanas sektori, kā arī ūdens šķēršļu bedre. Stadiona tribīņu daļā atradīsies ērtas telpas sportistu, treneru un tiesnešu ģērbtuvēm, inventāra noliktavas un tehniskās telpas, trenažieru zāle, kā arī kafejnīca.

Projektā plānots izbūvēt arī vieglatlētikas manēžu un viesnīcu kopumā 12 367 kvadrātmetru platībā. Tās atradīsies pa labi no esošā apmeklētāju celiņa. Vieglatlētikas manēžā tiks izbūvēts 200 metru skrejceļa aplis ar četriem celiņiem un piepaceltām virāžām atbilstoši Starptautiskās vieglatlētikas federāciju asociācijas (IAAF) tehniskajām prasībām. Manēža ir projektēta vieglatlētikas treniņiem ar iespēju rīkot arī sacensības. Tajā tiks izvietoti astoņi 60 m sprinta celiņi, tāllēkšanas, trīssoļlēkšanas, augstlēkšanas, kārtslēkšanas un lodes grūšanas sektori, kā arī stendi šķēpa un vesera mešanai. Skatītāju tribīnēs paredzētas vietas 1250 skatītājiem.

Pie Dīvaliņa ielas paredzēta vieta trim atklātiem sporta spēļu laukumiem ar speciālu gumijotu segumu, kā arī vieta vēl viena laukuma izveidei. Apkārt visām jaunbūvēm, izlokoties starp kokiem un sekojot esošajam reljefam, paredzēts izveidot veloceliņu, kas ziemā kalpotu kā slēpošanas trase. Tāpat plānots pilnveidot un paplašināt bērnu rotaļu laukumu, dažādojot rotaļu rīkus dažādām bērnu vecumu grupām.

Būvdarbus veiks piegādātāju apvienība "Lemminkainen", būvuzraudzību nodrošinās "Būvuzraugi LV". Projekta pasūtītājs ir Valmieras pilsētas pašvaldība, tā plānotās kopējās realizācijas izmaksas -21 598 847 eiro, tostarp valsts budžeta finansējums - ne mazāks kā 5 300 000 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)